
Appartementsclausule opstalverzekering
Voor de bewoners van een appartementencomplex kan het belangrijk zijn of de appartementsclausule opgenomen is in de verzekeringsvoorwaarden. Bij twee of meerdere woningen boven elkaar gebouwd is er sprake van een vereniging van eigenaren (VvE). Voor elke VvE is een splitsingsakte, waarin geregeld is welk aandeel een woning in de VVE heeft.
Dit houdt in dat bij schade aan de buitenkant van het gebouw of aan de algemene delen elke eigenaar van de VvE een aandeel in de schade krijgt.Het verzekeren van een woning, die deel uit maakt van een VvE, kan op twee manieren geschieden. De woning kan door de eigenaar zelf worden verzekerd, of de woning wordt verzekerd via de VvE.
Het zelfstandig verzekeren van een woning buiten de VvE kan verschillende risico's opleveren. Wanneer een woning apart wordt verzekerd dient de opstalverzekering uitgebreid te worden met een appartementsclausule. Deze clausule regelt dat, schade buiten de woning die verzekerd is en de eigenaar een aandeel krijgt in deze schade, dit aandeel dan is verzekerd.
Twee voorbeelden:
- Bijvoorbeeld wanneer een gat in een dak brand van een bovenwoning zal de eigenaar van de benedenwoning ook een aandeel in de kosten krijgen. Indien de eigenaar van de benedenwoning geen opstalverzekering heeft met een appartementsclausule zal de opstalverzekeraar de schade buiten de verzekerde woning niet vergoeden. Het apart verzekeren van woning in een VvE kan risico's inhouden, indien één of meerdere woningen niet of niet voldoende is verzekerd.
- Bijvoorbeeld wanneer een gat in een dak brand van een bovenwoning en de eigenaar van deze woning niet is verzekerd. Wanneer deze eigenaar het geld niet heeft om het gat dicht te laten maken ontstaan er grote problemen.
Het gezamenlijk verzekeren bij één verzekeraar verdient dan ook de voorkeur. Het gezamenlijk verzekeren bij één verzekeraar heeft ook risico's. Vaak wordt een appartementsgebouw verzekerd in de standaard uitvoering na de nieuwbouw via de nieuw opgerichte VvE bestuur. In de praktijk zullen veel eigenaren hun appartement na de bouw verder inrichten met een nieuwe keuken, een luxe badkamer, parket- of natuursteenvloeren etc.. Wanneer een appartementencomplex in de standaard uitvoering is verzekerd zijn de verder aangebrachte verbeteringen, die ook wel eigenaarbelangen worden genoemd, niet meeverzekerd. Op de inboedel zijn de huurderbelangen (de door de huurder aangebrachte verbeteringen) meeverzekerd. Eigenaarbelangen worden niet als huurderbelangen beschouwd en zijn dan ook niet op een inboedelverzekering meeverzekerd als dit niet met name in de polis is genoemd. Eigenaarbelangen kunnen op de opstalverzekering of eventueel op de inboedelverzekering meeverzekerd worden, wanneer dit met name wordt gemeld in de polis.
Zie ook ons artikel:
Het bepalen van een herbouwwaarde van een appartementengebouw is veelal niet gemakkelijk. Verstandig is om de herbouwwaarde te laten bepalen door een deskundig taxatiebureau.
Gerelateerde artikelen: |
Download mogelijkheden: |