
Schade? wat te doen
Als de Vereniging van Eigenaren het beheer uw appartementen complex bij ons heeft ondergebracht dan regelen wij de melding van uw schade bij de verzekeringsmaatschappij, de opvolging en eventueel ook de aangifte bij de politie. Ook als wij uw appartementen complex niet beheren is het raadzaam onderstaande tips nauwkeurig door te lezen / op te volgen.
Enkele tips bij schade:
- De schade moet u zo snel mogelijk melden na het ontstaan. Wij verzorgen de melding van de schade bij de verzekeraar.
- Huurt u een huis of appartement, dan kan een stukje opstal meeverzekerd op uw inboedelverzekering onder de term "Huurderbelang" of "Aanvullende opstal verzekering". Denkt u bijvoorbeeld in deze situatie aan veranderingen cq. verbeteringen aan de keuken of badkamer, die u voor eigen rekening aanbrengt. Vanzelfsprekend kunt u schade aan "Huurderbelang" claimen op uw inboedelverzekering.
- Ga de schade niet direct zelf repareren. Als het noodzakelijk is om een noodreparatie te doen, dit om verdere schade te beperken of voorkomen, dan kunt u dit direct laten uitvoeren. De reparatie van de overige schade kan niet direct gebeuren, omdat verzekeraars vaak eerst ter plekke expertise willen doen. Dit hangt af van de toedracht en omvang van de schade. Iedere verzekeraar hanteert haar eigen criteria. Wel kunt u als stelregel aanhouden dat bij een schade van 750 euro en hoger vrijwel altijd een expert wordt ingeschakeld. Kleinere schades worden doorgaans afgehandeld op basis van reparatie- en aanschafnota's, al behoudt een verzekeraar zich aldoor het recht voor om in specifieke situaties alsnog een expert in te schakelen. Een expert beoordeelt niet alleen de hoogte van de schade maar tevens de toedracht hiervan. Echter de dekkingsbeoordeling gebeurt door uw verzekeraar.
- Inbraakschade: Waarschuw als eerste de politie in verband met het onderzoek. Naderhand doet u op het politiebureau aangifte waarbij u laat opnemen welke artikelen er beschadigd dan wel gestolen zijn. Komt u in een later stadium er achter dat u artikelen vergeten bent op te geven, dan kunt u hiervan een aanvullende aangifte te doen. Zowel van de eerste als de aanvullende aangifte moet u een rapport van politie krijgen.or dat uw claim bij de verzekeraar in behandeling wordt genomen.
- Brandschade: Neem contact met ons op. Vul zo volledig mogelijk het schadeformulier in en stuur het ondertekend tezamen met de relevante stukken als eventuele aanschafnota’s naar ons toe. Wij zorgen vervolgens voor doorzending naar de verzekeraar. Na ontvangst van deze stukken zal de verzekeraar uw schade verder in behandeling nemen. Voor de eventuele expertise is het van belang, dat u de beschadigde boedel niet direct weggooit. De expert zal het item / de items willen bekijken om een goed oordeel te kunnen vellen.
- Waterschade: Nadat u in eerste instantie de noodzakelijke handelingen heeft verricht om de schade verder te beperken, laat u eerst alles drogen. Vaak blijkt namelijk na drogen dat wat eerst beschadigd leek onbeschadigd te zijn. Als er toch schade aan bepaalde zaken is opgetreden, neem dan contact met ons op. Wij zullen u een schadeformulier doen toekomen met het verzoek deze zo volledig mogelijk ingevuld en ondertekend tezamen met de relevante stukken als bijvoorbeeld eventuele aanschaf- of herstelnota’s te retourneren. Na ontvangst van deze stukken zal de verzekeraar uw schade verder in behandeling nemen. Ook hier is het, in verband met de expertise van belang, dat u de beschadigde zaken niet direct weggooit, repareert of herstelt. De expert zal een en ander willen bekijken om een goed oordeel te kunnen vellen.
Indien de Vereniging van Eigenaren het beheer uw appartementen complex niet bij ons heeft ondergebracht dan kunt u dit formulier gebruiken.
Gerelateerde artikelen: |
Contra-Expertise het hoe en waarom
Download mogelijkheden: |
Algemeen schadeformulier.pdf