
Aangaan van langlopende verplichtingen door een nieuw opgerichte VvE
Er zijn diverse wijzigingen in de maak betreffende boek 5 appartementsrecht. Een van de wijzigingen behelst een verbod voor het aangaan van langlopende verplichtingen door de VvE. Aan artikel 126 zal een 4e lid toegevoegd worden.
In dat lid zal worden bepaald dat tot het moment dat, na de oprichting van een vereniging van eigenaren (VvE: art. 5:112, eerste lid, onder e, BW) , 2/3 van het aantal appartementen in een complex niet verkocht is er door de VvE geen langlopende verplichtingen aangegaan mogen worden.
Hiermee wil de wetgever voorkomen dat een ontwikkelaar of oorspronkelijke eigenaar langjarige verplichtingen aangaat, in een stadium waarin een groot deel van de toekomstige eigenaren nog niet bekend is. Dit zou kunnen leiden tot het vormen van gedwongen winkelnering. Gedwongen winkelnering kan het best met een voorbeeld uitgelegd worden.
Voorbeeld:
Vooral in de negentiende eeuw moesten arbeiders in bepaalde bedrijfstakken een deel van het loon besteden bij de werkgever of door de werkgever aangewezen winkelbedrijven. Dit werd gerealiseerd door uitbetaling met bonnen die alleen in de aangewezen winkels konden worden besteed, waar de prijzen hoger waren dan in andere winkels. Door acties van vakbonden en door overheidsmaatregelen is deze vorm van gedwongen winkelnering in Nederland verboden.
Reeds bestaande verenigingen van eigenaren, waar appartementen te koop staan, en waar dit tweederde deel van de appartementsrechten betreffen, worden door het voorstel buten beschouwing gelaten. De verwachting is dat de aanpassing in boek 5 BW art 112 einde 2010 is geïmplementeerd.
Gerelateerde artikelen:
Download mogelijkheden: