
Laatste (red)middel?...
Overlast, in welke vorm dan ook, kan een bron van stress of ergernis zijn. Een feest bij de buren, een klussende flatbewoner die tot laat in de nacht aan het boren is of een muzikale buurman die op de onmogelijkste tijden zijn talenten op zijn drumstel botviert, agressief gedrag.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Veel van dit soort zaken zijn op zich niet strafbaar maar kunnen wel vervelende overlast veroorzaken. De politie kan natuurlijk moeilijk optreden als er geen strafbaar feit is gepleegd. U hoeft ook niet direct aangifte te doen. Het is vaak effectiever om bij de wijkagent melding te maken van de overlast. De wijkagent kan dan proberen te gaan bemiddelen tussen de twee partijen om tot een oplossing te komen. Maar wat als de bemiddeling geen verbetering brengt?
Op basis van artikel 24 (splitsingsakte 1973), artikel 27 (splitsingsakte 1983 en 1992) en artikel 36 (splitsingsakte 2006) van een Vereniging van Eigenaren een eigenaar die overlast veroorzaakt zowel het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten als het privegedeelte ontzeggen. De vereniging van Eigenaren kunnen gezamenlijk tot deze zware maatregel besluiten. Een maatregel die wel overwogen genomen moet worden , het liefst nagenoeg unaniem. De overlast veroorzaker kan de het bijwonen van die vergadering niet ontzegt worden. De overlast moet uiteraard substantiëel zijn.
Een maatregel die nagenoeg zeker door de overlastveroorzaker bij de kantonrechter wordt aangevochten met een verzoekschrift tot vernietiging van dit VvE besluit.
De kantonrechter zal zijn beslissing nemen op basis van feiten die hij kan toetsen. Heel erg belangrijk wordt dan
- dat de overlast consequent bij instanties als de politie, jeugdzorg, gemeente ed. gemeld is en dat die instellingen hiervan een dossier bijhouden,
- dat de overlast door de Vereniging van Eigenaren uitgebreid gedocumenteerd en onderbouwt is
- dat de overlastveroorzaker meermalen aangetekend gesommeerd is te stoppen met de overlast
Gerelateerde artikelen: |
Geluidsoverlast en dan.....
Verklaring verhuurder inzake huishoudelijk reglement
Download mogelijkheden: |
Rechtbank Utrecht 22-01-2010. Ontzegging gebruik privé-ruimte.
Rechtbank Amsterdam 22-09-2011. Ontzegging gebruik privé-ruimte