• VvE beheer
 • Over ons
 • Dienstverlening
 • VvE Beheer

  Sleutelwoorden voor een goed beheer zijn onafhankelijk, uitstekend georganiseerd, betrokkenheid, expertise en vertrouwenMeer weten ...
 • Over ons

  OnzeVvE | VvE Beheer is een dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren. Wij behartigen de belangen van bij ons aangesloten verenigingen van eigenarenMeer weten ...
 • Dienstverlening

  U kunt bij ons kiezen uit de volgende modules: Administratief beheer, technisch beheer, bestuurlijk beheer en overig beheerMeer weten ...
 • Vrijblijvende offerte
 • Prijsindicatie
 • Toegang klanten portal
 • Prijsindicatie
Afdrukken

Een verhuurverbod kan dat?

Om mogelijke verloedering, waarde vermindering van hun eigendom tegen te gaan heeft een Vereniging van Eigenaren te Groningen de beslissing genomen dat een appartement, of een gedeelte van een appartement (kamer) niet verhuurd mag worden. Middels een aanpassing van de splitsingsakte hebben ze een verhuurverbod notarieel laten vastleggen.

 


Na deze vastlegging is een appartement(recht) door een derde partij aangekocht om deze voor verhuur aan studenten geschikt te maken. Groningen is een aanzienlijke studenten stad. De koper was ten tijde van de verkoop onomstotelijk bekend met het verhuurverbod. Tevens is hij door verschillende personen meermaals benaderd dat verhuur van het aangekochte appartement niet toegestaan is, desondanks zette de nieuwe eigenaar zijn plannen door en starte een procedure om de splitsingsakte (met het verhuurverbod) nietig te laten verklaren.

De Rechtbank te Groningen heeft op 9 juni 2010 beslist dat een verbod om het privegedeelte van een appartement te verhuren is toegestaan. De rechtbank oordeelde:
Dat uit de wet volgt dat een verhuurverbod zoals opgenomen in de splitsingsakte geoorloofd is. Met dien verstande dat dit verbod alleen geldig kan zijn indien het in de splitsingsakte is opgenomen. Een splitsingsakte is in de openbare registers is opgenomen, waardoor het voor derden kenbaar is dat er sprake is van een verhuurverbod in het betreffende appartementencomplex.

Het tegenargument van de bewuste eigenaar dat het verhuurverbod een onaanvaardbare inbreuk op het eigendomsrecht zou zijn, vond de Rechtbank van niet. Dit zou pas het geval zijn als de appartementseigenaar, na verkrijging van de eigendom, vooraf niet had kunnen vaststellen dat er een verhuurverbod zou zijn.

 

Welke gevolgen heeft deze uitspraak

Uit de uitspraak volgt dat het gebruik van een appartementsrecht (privégedeelte) aanzienlijk kan worden beperkt door bepalingen in de splitsingsakte. Doorslaggevend is wel dat de beperking(en) in de splitsingsakte zijn opgenomen. De vergadering van eigenaars kan dus niet door het nemen van een besluit het gebruik van het privegedeelte beperken. Vastgeleging in het huishoudelijk reglement is ook onvoldoende. Het huishoudelijk reglement is ondergeschikt aan de splisingsakte en beschrijft alleen de orde handhaving.

De Hoge Raad bepaalde eerder al in gerelateerde zaken dat het mogelijk moet zijn beperkingen te stellen aan het gebruik van het privégedeelte. Opname in de splitsingsakte is volgens de Hoge Raad vereist omdat het geen handhaving van de orde betreft maar er sprake is van derdenwerking.

 

Het aanpassen van de splitsingsakte kan alleen met een in die aktie vastgelegde verhouding van van voor stemmers in de algemene vergadering van eigenaren.

 

 

Gerelateerde artikelen:


 

Download mogelijkheden:


LJN BM 7306.pdf Uitspraak van de rechter in Groningen

Dienstverlening

Administratief beheer

Administratief beheerElke vereniging van eigenaren is van rechtswege verplicht een administratie bij te houden. De administratieve verplichting valt uiteen in een leden- en financiële administratie. Deze administraties dienen natuurlijk ook voor verantwoording aan haar leden, de appartementseigenaren.

Bekijk het volledig pakket administratieve dienstverlening

Technisch beheer

Technisch beheerHet technisch beheer betreft het in stand houden van uw appartementen complex. Een goed uitgevoerd technisch beheer is een goede garantie tegen waarde dalingen van appartementen.

Een goed beheer op dit gebied betaald zich terug.

Bekijk het volledig pakket technische dienstverlening

Bestuurlijk beheer

Bestuurlijk beheerHet uitschrijven van vergaderingen en het maken van de notulen over hetgeen in een vergadering is besproken is een tijdrovende en ook een complexe klus.

OnzeVvE | VvE beheer neemt u dit uit handen en zorgt er voor dat uw ledenvergadering op een adequate en correcte manier wordt uitgeschrevenen.

Bekijk het volledig pakket bestuurlijke dienstverlening

Overig beheer

Overig beheerHet overig beheer omvat diverse controles met betrekking tot uw vereniging. Tevens behelst dit het uitgebreider digitaliseren van uw Vereniging van Eigenaren. Welke samenstelling van beheersmodulen die u ook kiest, u kunt altijd gebruik maken van onze klanten portal.

Overig beheer geeft u echter meer mogelijkheden op het gebied van opslag en digitaal ter beschikking stellen van uw informatie.

Bekijk het volledig pakket overige dienstverlening

Contact gegevens

OnzeVvE | VvE beheer

Postadres

Postbus 50038
7550 LA Hengelo


Telefoon: 074-8513544

 

Bezoekadres

Demmersweg 122
7556 BN Hengelo


E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kamer van koophandel
Oost Nederland te Enschede
nummer 62577042

Belastingdienst
BTW nummer NL854873168B01

Bankrelatie
NL20ABNA0823349004
BIC: ABNANL2A

Indien u ons wilt bezoeken vragen wij u vooraf een afspraak te maken.
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u

      © OnzeVvE | VvE beheer 2010 - 2018.