• VvE beheer
 • Over ons
 • Dienstverlening
 • VvE Beheer

  Sleutelwoorden voor een goed beheer zijn onafhankelijk, uitstekend georganiseerd, betrokkenheid, expertise en vertrouwenMeer weten ...
 • Over ons

  OnzeVvE | VvE Beheer is een dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren. Wij behartigen de belangen van bij ons aangesloten verenigingen van eigenarenMeer weten ...
 • Dienstverlening

  U kunt bij ons kiezen uit de volgende modules: Administratief beheer, technisch beheer, bestuurlijk beheer en overig beheerMeer weten ...
 • Vrijblijvende offerte
 • Prijsindicatie
 • Toegang klanten portal
 • Prijsindicatie
Afdrukken

Wat is een splitsingstekening

Bij een splitsing wordt een gebouw opgedeeld in diverse juridische eenheden waardoor het appartementsrecht ontstaat. Door een notaris wordt deze splitsing vastgelegd in een akte van splitsing(splitsingsakte). Deze akte wordt vervolgens iin het kadaster ingeschreven en is daarmee algemeen toegangkelijk.

 

De splitsingstekening is een belangrijk onderdeel van deze akte en is voor iedere appartementseigenaar behoorlijk waardevol. Dit is hét document waarmee iemands privégedeelte wordt beoordeeld. Het kan dus een hoop conflicten over rechten, plichten en verantwoordelijkheden voorkomen. Toch zijn er nog genoeg woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE'en) die geen dan wel geen actuele splitsingstekeningen hebben. In de praktijk kan het voorkomen dat de huidige bestaande situatie afwijkt van de tekening doordat wijzigingen niet aangebracht op de splitsingstekening of deze niet doorgegeven worden aan het kadaster.

Onderstaand bij de download mogelijkheden vindt u voorbeelden van gerechtelijke uitspraken. Een van de bijlagen bijvoorbeeld handelt over een uitspraak waarbij de koper van een appartement ontdekte dat een bij dat appartement behorende berging reeds sinds 2006 door de buurman in gebruik was. De vorige eigenaar, die destijds beide appartementen bezat, had de berging als slaapkamer bij het appartement van de - nu buurman - getrokken.

 

Het is dus erg belangrijk dat een splitsingstekening up-to-date is en dat iedere appartementseigenaar deze in zijn bezit heeft. Ook voor het aanvragen van een verbouwvergunning bij de gemeente moet er in veel gevallen een tekening worden overlegd.

De splitsingtekening is een verplicht onderdeel van de akte van splitsing als deze wordt ingeschreven bij het kadaster. (Art 5: 109 Burgerlijk Wetboek) Daarom moet bij een splitsing in appartementsrechten de tekening mee worden ingeschreven Er moet dus altijd een tekening worden gemaakt, of het nu een groot complex is bestaande uit meerdere woningen of winkels of een benedenwoning met daarboven één of meerdere bovenwoningen. Daarnaast moet de splitsingstekening aan bepaalde, door de wet gestelde, eisen voldoen.

De tekening moet echter wel voldoen aan de inschrijvingsvereisten van artikel 5 en artikel 6 Uitvoeringsregeling Kadasterwet 1994.

 

Actualiseren van splitsingstekening

Het kan ook zijn dat bestaande splitsingstekening moet worden gewijzigd. Dit moet gebeuren in de volgende gevallen:

 • Bij verkleining of vergroting van de in de splitsing betrokken grond;
 • Bij verandering in de begrenzing van privégedeelten;
 • Bij een wijziging van breukdelen;
 • Bij een wijziging van de rechten en verplichtingen van de appartementseigenaar.

Bij verenigingen van eigenaren (VvE’en) die na 1 mei 2005 zijn opgericht kan de splitsingsakte worden gewijzigd als minimaal 4/5 van de leden hiermee instemt. De nieuwe akte moet opnieuw worden ingeschreven in het kadaster. Hierdoor heeft u ook een gewijzigde tekening nodig.

 

Gerelateerde artikelen:


De modelreglementen

 

Download mogelijkheden:


Voorbeeld Splitsingsakte met splitsingstekening.pdf (demo exemplaar kadasterservice)

Uitvoeringsregeling Kadasterwet 1994.pdf

LJN BO 5223.pdf Uitspraak Hoge Raad in cassatie januari 2011 Deze uitspraak is de juridische grondslag dat voor de vaststelling van het recht tot uitsluitend gebruik van een gedeelte van een in een splitsing betrokken registergoed bepalend is hetgeen daaromtrent is vastgelegd in de op die splitsing betrekking hebbende splitsingsstukken.

LJN BD 9006.pdf Uitspraak rechtbank juli 2008 (Berging)

LJN BY 3313.pdf Uitspraak rechtbank november 2012 (De VvE vordert ontruiming van een trap, een gang en een kast)

Dienstverlening

Administratief beheer

Administratief beheerElke vereniging van eigenaren is van rechtswege verplicht een administratie bij te houden. De administratieve verplichting valt uiteen in een leden- en financiële administratie. Deze administraties dienen natuurlijk ook voor verantwoording aan haar leden, de appartementseigenaren.

Bekijk het volledig pakket administratieve dienstverlening

Technisch beheer

Technisch beheerHet technisch beheer betreft het in stand houden van uw appartementen complex. Een goed uitgevoerd technisch beheer is een goede garantie tegen waarde dalingen van appartementen.

Een goed beheer op dit gebied betaald zich terug.

Bekijk het volledig pakket technische dienstverlening

Bestuurlijk beheer

Bestuurlijk beheerHet uitschrijven van vergaderingen en het maken van de notulen over hetgeen in een vergadering is besproken is een tijdrovende en ook een complexe klus.

OnzeVvE | VvE beheer neemt u dit uit handen en zorgt er voor dat uw ledenvergadering op een adequate en correcte manier wordt uitgeschrevenen.

Bekijk het volledig pakket bestuurlijke dienstverlening

Overig beheer

Overig beheerHet overig beheer omvat diverse controles met betrekking tot uw vereniging. Tevens behelst dit het uitgebreider digitaliseren van uw Vereniging van Eigenaren. Welke samenstelling van beheersmodulen die u ook kiest, u kunt altijd gebruik maken van onze klanten portal.

Overig beheer geeft u echter meer mogelijkheden op het gebied van opslag en digitaal ter beschikking stellen van uw informatie.

Bekijk het volledig pakket overige dienstverlening

Contact gegevens

OnzeVvE | VvE beheer

Postadres

Postbus 50038
7550 LA Hengelo


Telefoon: 074-8513544

 

Bezoekadres

Demmersweg 122
7556 BN Hengelo


E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kamer van koophandel
Oost Nederland te Enschede
nummer 62577042

Belastingdienst
BTW nummer NL854873168B01

Bankrelatie
NL20ABNA0823349004
BIC: ABNANL2A

Indien u ons wilt bezoeken vragen wij u vooraf een afspraak te maken.
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u

      © OnzeVvE | VvE beheer 2010 - 2018.