
Is de notaris schadeplichtig jegens de VvE bij schending zorgplicht?
Deze vraag lag voor bij de rechtbank Rotterdam. Op grond van artikel 5:122 lid 5 BW dient de notaris zorg te dragen dat aan de akte van overdracht of toedeling een door het bestuur van de VvE afgegeven verklaring wordt gehecht met betrekking tot de hoogte van de achterstallige bijdragen op de dag van overdracht. De verkrijger is ten opzichte van de VvE dus niet verder aansprakelijk dan tot het bedrag dat uit deze verklaring blijkt.
Manieren van stemmen
In de wet, aktes van splitsing en de modelreglementen zijn diverse bepalingen opgenomen waaruit blijkt welke besluiten door welk orgaan van de VvE moeten worden genomen en welke meerderheid van stemmen geldt.
Niet geregeld is hoe de stemmen moeten worden uitgebracht. Toch kan de wijze waarop gestemd wordt ook van invloed zijn op de uitkomst van datgene wat in stemming wordt gebracht.
Is het feest?
Als eigenaar van een appartementsrecht bent u lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Misschien wordt er bij u wel eens een borrel, barbecue of andere activiteit voor de bewoners georganiseerd. Bij veel Verenigingen van Eigenaren worden de kosten voor zo’n bewonersactiviteit betaald uit de kas van de VvE. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.
Torenhoge boete voor VvE
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de Arbeidsinspectie) heeft een vermoeden dat illigalen bij een schoonmaak organisatie aan het werk zijn. Ze kondigd een ondezoek bij VvE Wilhelmina in Amstrdam aan. Het schoonmaakbedrijf dat de VvE inhuurde voor het schoonmaakonderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes, had volgens de Inspectie illegale vreemdelingen in dienst. Onderzoek wees uit dat dit inderdaad het geval was. Het gevolg: de VvE kreeg een boete van € 16.000,-.
Misbruik van meerderheidsmacht binnen de VvE
Een appartementseigenaar met meerderheid van stemmen heeft zonder enige motivering en dus in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid telken male tegen besluiten gestemd. Kan dit zomaar .....
Publiceren huishoudelijk reglement in een openbaar register
Artikel 59 lid 6 van het Modelsplitsingsreglement 2006 bepaalt: “Het bestuur is verplicht het huishoudelijk reglement en de wijzigingen daarvan te publiceren in de openbare registers”. De openbare registers van het Kadaster lenen zich bij uitstek voor inschrijving van het huishoudelijk reglement.
Dwingend recht gaat voor appartementsrecht
Dwingend recht gaat vóór appartementsrecht. Aldus de de uitspraak van de rechtbank te Den Haag. In de uitspraak van 21 maart 2008 betreft het een appartementen complex betreft waar er zowel huur- als koopappartementen zijn. Een huurdersvereniging vordert een uitspraak inzake het van toepassing zijn van artikel 7:261 lid 2 BW.
En weg was het bank tegoed
Onlangs is het faillissement uitgesproken over Redema VvE te Nieuwegein. Bij dit faillissement zijn, volgens de media, 77 VvE-en betrokken omdat zij hun tegoeden niet op naam van de VvE maar op naam van Redema ( de beheerder) hadden staan. Hierdoor zijn naar alle waarschijnlijkheid de VvE-en hun tegoeden in eens kwijt. Of en zoja hoeveel geld er nog bij de VvE-en terugkomt is niet te zeggen, de tijd zal het leren.
Tweede vergadering?
In een vergadering met een lage opkomst zal geen rechtsgeldige besluit genomen kunnen worden. In de splitsingsakte is er daarom altijd een artikel opgenomen om op een andere wijze besluiten te nemen dan "Normaal". Stel de opkomst van een ledenvergadering is altijd laag en er moet een besluit worden genomen inzake groot onderhoud, dat is de kans groot dat in de vergadering onvoldoende quorum aanwezig is om een besluit hierover te nemen. Wat dan?