• VvE beheer
 • Over ons
 • Dienstverlening
 • VvE Beheer

  Sleutelwoorden voor een goed beheer zijn onafhankelijk, uitstekend georganiseerd, betrokkenheid, expertise en vertrouwenMeer weten ...
 • Over ons

  OnzeVvE | VvE Beheer is een dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren. Wij behartigen de belangen van bij ons aangesloten verenigingen van eigenarenMeer weten ...
 • Dienstverlening

  U kunt bij ons kiezen uit de volgende modules: Administratief beheer, technisch beheer, bestuurlijk beheer en overig beheerMeer weten ...
 • Vrijblijvende offerte
 • Prijsindicatie
 • Toegang klanten portal
 • Prijsindicatie
Afdrukken

Verplichte opbouw onderhoudsfonds

Elke VvE gaat voortaan verplicht een minimumbedrag sparen in het reservefonds. Met dat geld kunnen de appartementen worden onderhouden en hersteld. De ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakten dat op 31 juli 2015 bekend.

 

 

De voorstellen van de ministers zijn het bovendien mogelijk maken dat Verenigingen van Eigenaars eenvoudiger en met minder risico geld kunnen lenen voor energiebesparende maatregelen en onderhoud. De minister heeft het mogelijk gemaakt externe partijen te consulteren. Tot 30 september 2015 is het mogelijk uw zienswijze of vragen door te geven. Via deze link kunt u dit doen.


Maatregelen

Minister Blok had de maatregel al aangekondigd tijdens het Jaarcongres van VvE Belang in december 2014. De minister had geconstateerd dat slechts tweederde van de ca. 121.000 VvE's -een kwart van alle woningen in Nederland- beschikt over een meerjarenonderhoudsplan en een reservefonds dat voldoende middelen bevat om onderhoud uit te voeren. Sinds 2008 moet weliswaar elke VvE over een reservefonds beschikken, maar nergens was vermeld hoeveel geld er in dat fonds moet zitten. Veel VvE's vonden het daarom niet nodig om geld te storten in het reservefonds. Het gevolg is dat veel appartementencomplexen slecht worden onderhouden omdat er geen geld voor is en dat eigenaren met onverwacht hoge kosten worden geconfronteerd wanneer onderhoud of reparatie onvermijdelijk blijkt.


Herbouwwaarde

Dat is na 1 juli 2016 verleden tijd, vanaf dan moet de VvE jaarlijks tenminste 0,5 procent van de herbouwwaarde in het reservefonds stoppen. Een VvE die het reservefonds vult op basis van een gedegen meerjarenonderhoudsplan, hoeft niet aan dat percentage te voldoen maar kan zelf op basis van deze planning de hoogte vaststellen. VvE Belang is opgetogen over het wetsvoorstel: "Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat goedwillende appartementseigenaren andere appartementseigenaren -die tot nu toe sparen voor onderhoud eenvoudig konden blokkeren- kunnen dwingen tot het sparen voor toekomstige reparaties en onderhoud. Dit is goed nieuws voor de kwaliteit van de woningvoorraad in Nederland." Op den duur moet dit er ook toe leiden dat toekomstige appartementseigenaren een reëel beeld krijgen van de woonlasten. Nu komt het voor dat mensen een appartement kopen en geen idee hebben van de kosten voor onderhoud. In sommige gevallen raken mensen daardoor in ernstige financiële problemen. Als voor iedere koper straks duidelijk is wat de maandelijkse lasten zijn, is dat gelukkig verleden tijd en kopen mensen niet een appartement dat zij eigenlijk niet kunnen betalen. Voor VvE's die tot nu toe nog niet spaarden wordt een overgangstermijn voorgesteld van drie jaar zodat zij de kans krijgen om het na 1 juli 2016 in orde te maken.


Nieuwe heldere, minder risicovolle regels voor lenen via de VvE

In het wetsvoorstel wordt ook geregeld dat de VvE voortaan eenvoudiger een lening kan aangaan als het reservefonds niet toereikend is om energiebesparende maatregelen te nemen of (groot) onderhoud uit te voeren. Dit wetsvoorstel pakt een aantal fundamentele problemen aan waardoor het voor zowel financiers als appartementseigenaren duidelijker en makkelijker wordt om een lening te verstrekken en te verkrijgen. En dit terwijl de risico's voor de individuele appartementseigenaar kleiner worden. Daarnaast schaart deze wet ook leningen voor het verduurzamen van het gebouw onder onderhoud. In het voorstel staat nu duidelijk dat duurzaamheid gewoon binnen de werksfeer en de bevoegdheden van de VvE valt.


Schuld voortaan deelbaar en overdraagbaar

Voor een Vereniging van Eigenaars was het tot dusver lastig om een lening aan te gaan. Een ander probleem bij het aangaan van financieringen is het feit dat banken de geldvordering aanmerkten als een ondeelbare schuld, Dat betekende dat elke eigenaar, naast de VvE aansprakelijk is voor de volledige schuld aan de bank. Ook dat probleem is straks opgelost: alle schulden worden als deelbaar gezien. Dat betekent dat een appartementseigenaar alléén aansprakelijk is voor zijn aandeel van de schuld op basis van zijn aandeel in de VvE. Daarnaast wordt met de wetswijziging nog een probleem opgelost. Tot nu toe bleef een appartementseigenaar ook na verkoop van zijn appartement verantwoordelijk voor de lening die de VvE was aangegaan. Dat verandert nu. Bij verkoop gaat het aandeel in de lening dankzij de nieuwe wet over op de nieuwe eigenaar. De notaris ziet er op toe dat de koper van het appartement bij de overdracht op de hoogte wordt gesteld van eventuele schulden en de inhoud van het reservefonds van de VvE.

Bron: managersonline.nl (deels)

 

Download mogelijkheden:


 Concept voorstel verbetering onderhoudsfonds

Toelichting voorstel verbetering onderhoudsfonds

 

Gerelateerde artikelen:


Overheid.nl

Dienstverlening

Administratief beheer

Administratief beheerElke vereniging van eigenaren is van rechtswege verplicht een administratie bij te houden. De administratieve verplichting valt uiteen in een leden- en financiële administratie. Deze administraties dienen natuurlijk ook voor verantwoording aan haar leden, de appartementseigenaren.

Bekijk het volledig pakket administratieve dienstverlening

Technisch beheer

Technisch beheerHet technisch beheer betreft het in stand houden van uw appartementen complex. Een goed uitgevoerd technisch beheer is een goede garantie tegen waarde dalingen van appartementen.

Een goed beheer op dit gebied betaald zich terug.

Bekijk het volledig pakket technische dienstverlening

Bestuurlijk beheer

Bestuurlijk beheerHet uitschrijven van vergaderingen en het maken van de notulen over hetgeen in een vergadering is besproken is een tijdrovende en ook een complexe klus.

OnzeVvE | VvE beheer neemt u dit uit handen en zorgt er voor dat uw ledenvergadering op een adequate en correcte manier wordt uitgeschrevenen.

Bekijk het volledig pakket bestuurlijke dienstverlening

Overig beheer

Overig beheerHet overig beheer omvat diverse controles met betrekking tot uw vereniging. Tevens behelst dit het uitgebreider digitaliseren van uw Vereniging van Eigenaren. Welke samenstelling van beheersmodulen die u ook kiest, u kunt altijd gebruik maken van onze klanten portal.

Overig beheer geeft u echter meer mogelijkheden op het gebied van opslag en digitaal ter beschikking stellen van uw informatie.

Bekijk het volledig pakket overige dienstverlening

Contact gegevens

OnzeVvE | VvE beheer

Postadres

Postbus 50038
7550 LA Hengelo


Telefoon: 074-8513544

 

Bezoekadres

Demmersweg 122
7556 BN Hengelo


E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kamer van koophandel
Oost Nederland te Enschede
nummer 62577042

Belastingdienst
BTW nummer NL854873168B01

Bankrelatie
NL20ABNA0823349004
BIC: ABNANL2A

Indien u ons wilt bezoeken vragen wij u vooraf een afspraak te maken.
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u

      © OnzeVvE | VvE beheer 2010 - 2018.