
Onderhoudsfonds opbouw en hoogte van de voorziening
Iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) is vanaf 1 mei 2008 wettelijk verplicht een onderhoudsfonds (reservefonds) te hebben voor (groot) onderhoud. Een van de kenmerken van een slapende VvE is dat dit niet geregeld is.
Vanuit dit fonds onderhouden de eigenaren samen de gemeenschappelijke bouwdelen zoals: het dak, de gevel, de fundering, de gemeenschappelijke installaties, de inpandige gemeenschappelijke ruimten etc. De VvE-onderhoudsmeter geeft een indicatie van hoe groot het onderhoudsfonds dient te zijn en welk bedrag daarvoor jaarlijks nodig is. Uiteraard dient er binnen de VvE overeenstemming te bestaan over de bijdrage.
Servicekosten, zoals bijvoorbeeld verzekeringen, groenonderhoud en niet-planmatig onderhoud, zijn kosten die buiten het onderhoudsfonds vallen, maar wel binnen de servicebijdrage vallen.
Onderhoudsmeter van de rijksoverheid
Begin 2010 heeft de rijksoverheid de VvE-onderhoudsmeter geintroduceerd. Deze meter berekend aan de hand van een aannamen, historische en ingevulde waarden een geschat bedrag dat verwacht wordt dat voor onderhoud per jaar nodig is.
De VvE-onderhoudsmeter geeft een eerste indicatie van wat gemiddeld de hoogte zou kunnen zijn van de dotatie aan het reservefonds. Dit bedrag zegt nog niets over hoeveel geld er wanneer aan welke onderdelen uitgegeven moet worden. Daarvoor kunnen VvE's het beste een meerjarenonderhoudsplan (laten) opstellen, dit plan gaat veel dieper in op de materie en geeft een veel beter beeld van de feitelijke omstandigheden.
Gerelateerde artikelen: |
Onderhoudsplicht onroerendgoed
Financiering voor het uitvoeren van achterstallig onderhoud
Download mogelijkheden: |