• VvE beheer
 • Over ons
 • Dienstverlening
 • VvE Beheer

  Sleutelwoorden voor een goed beheer zijn onafhankelijk, uitstekend georganiseerd, betrokkenheid, expertise en vertrouwenMeer weten ...
 • Over ons

  OnzeVvE | VvE Beheer is een dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren. Wij behartigen de belangen van bij ons aangesloten verenigingen van eigenarenMeer weten ...
 • Dienstverlening

  U kunt bij ons kiezen uit de volgende modules: Administratief beheer, technisch beheer, bestuurlijk beheer en overig beheerMeer weten ...
 • Vrijblijvende offerte
 • Prijsindicatie
 • Toegang klanten portal
 • Prijsindicatie
Afdrukken

Financiering voor het uitvoeren van achterstallig onderhoud.

Er zijn situaties denkbaar dat de VvE te weinig financiëlemiddelen heeft om een dringend noodzakelijk onderhoud te laten uitvoeren. Oneerbiedig gezegt is een meerjaren onderhoudsplan is ook alleen maar een handvat voor het inschatten van toekomstig onderhoud. Er bestaat dus wel degelijk een kans dat eigenaren van de appartementen moeten bijspringen om onverwachte lasten te kunnen opvangen.

 

 

Een andere mogelijkheid is dat een vereniging van eigenaren geld leent voor deze onverwachte lasten. Enerzijds is er dan de kwestie zal een financier geld lenen aan een vereniging van eigenaren (VvE), anderzijds is er het vraagstuk laat de wet en het modelreglement een externe financiering toe?

 

De wet:

Alle wettelijke zaken omtrent een VvE staan in boek 5 titel 9 BW. Een paar belangrijke artikelen in verband met dit vraagstuk zijn:

art 112.e Een VvE dient een gemeenschappelijk  doel te hebben ("... vereniging van eigenaren, die ten doel heeft het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren ...". )
art 126.1 De VvE voert het beheer over de gemeenschap zijnde de algemene ruimten.

 

Het aangaan van een financiering om een noodzakelijk groot onderhoud te kunnen laten uitvoeren ligt dus in de doelstelling van een vereniging van eigenaren. Let wel voor zover dit de algemene ruimten betreft , het lijkt mij een andere materie als de financiering ook bedoeld is voor de gedeelten die bestemd zijn om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt ( de appartementen).

 

Daarnaast dient het van toepassing verklaarde modelreglement te voorzien in een artikel die het toestaat langdurige overeenkomsten toestaat.

 • Modelreglement 1973 art. 38: Feitelijk staat hier een verbod in om overeenkomsten langer dan een jaar aan te gaan. Alleen voor "het normale beheer" wordt een uitzondering gemaakt. Het noodzakelijk onderhoud kan onder het begrip "normaal beheer" vallen zodat een financiering mogelijk is.
 • Modelreglement 1983 art. 39: Ook hierin staat een verbod om overeenkomsten langer dan een jaar aan te gaan. Echter voor "onderhoud" wordt een uitzondering gemaakt. Het noodzakelijk onderhoud financieren is dus mogelijk.
 • Modelreglement 1992 art. 39: Het verbod zoals in het reglement 1973 en 1983 is hierin gehandhaafd. Echter is voor onderhoud, beheer een uitzondering gemaakt. Het noodzakelijk onderhoud financieren is dus mogelijk.
 • Modelreglement 2006: Er is geen verbod meer op langdurige overeenkomsten. Het noodzakelijk onderhoud financieren is dus mogelijk.

Bij oudere reglementen is het belangrijk per geval na te gaan of er in de reglementen toch niet een absoluut verbod is voor langlopende verplichtingen.

 

Als er besloten wordt om tot financiering van achterstallig onderhoud over te gaan is het uitermate belangrijk zal het besluit in ieder geval een aantal onderdelen dienen te bevatten:

 • Het besluit om tot onderhoud over te gaan
 • Het besluit om tot financiering over te gaan
 • Het besluit tot instellen van het wettelijk verplichte reservefonds of de aanpassing daarvan (het te financieren noodzakelijk onderhoud)
 • Het verhogen van de bijdrage aan het reservefonds

 

Gerelateerde artikelen:


 

Download mogelijkheden:


Dienstverlening

Administratief beheer

Administratief beheerElke vereniging van eigenaren is van rechtswege verplicht een administratie bij te houden. De administratieve verplichting valt uiteen in een leden- en financiële administratie. Deze administraties dienen natuurlijk ook voor verantwoording aan haar leden, de appartementseigenaren.

Bekijk het volledig pakket administratieve dienstverlening

Technisch beheer

Technisch beheerHet technisch beheer betreft het in stand houden van uw appartementen complex. Een goed uitgevoerd technisch beheer is een goede garantie tegen waarde dalingen van appartementen.

Een goed beheer op dit gebied betaald zich terug.

Bekijk het volledig pakket technische dienstverlening

Bestuurlijk beheer

Bestuurlijk beheerHet uitschrijven van vergaderingen en het maken van de notulen over hetgeen in een vergadering is besproken is een tijdrovende en ook een complexe klus.

OnzeVvE | VvE beheer neemt u dit uit handen en zorgt er voor dat uw ledenvergadering op een adequate en correcte manier wordt uitgeschrevenen.

Bekijk het volledig pakket bestuurlijke dienstverlening

Overig beheer

Overig beheerHet overig beheer omvat diverse controles met betrekking tot uw vereniging. Tevens behelst dit het uitgebreider digitaliseren van uw Vereniging van Eigenaren. Welke samenstelling van beheersmodulen die u ook kiest, u kunt altijd gebruik maken van onze klanten portal.

Overig beheer geeft u echter meer mogelijkheden op het gebied van opslag en digitaal ter beschikking stellen van uw informatie.

Bekijk het volledig pakket overige dienstverlening

Contact gegevens

OnzeVvE | VvE beheer

Postadres

Postbus 50038
7550 LA Hengelo


Telefoon: 074-8513544

 

Bezoekadres

Demmersweg 122
7556 BN Hengelo


E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kamer van koophandel
Oost Nederland te Enschede
nummer 62577042

Belastingdienst
BTW nummer NL854873168B01

Bankrelatie
NL20ABNA0823349004
BIC: ABNANL2A

Indien u ons wilt bezoeken vragen wij u vooraf een afspraak te maken.
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u

      © OnzeVvE | VvE beheer 2010 - 2018.