
Onkostenvergoeding binnen een VvE
Taken binnen een VvE worden nagenoeg altijd vervuld door vrijwilligers. De Vrijwilligers moeten soms kosten maken op het opgedragene uit te (kunnen) voeren. Deze kosten worden vergoed in een onkosten vergoeding. Letterlijk genomen is dus een onkostenvergoeding een vergoeding voor gemaakte onkosten.
Ieder weldenkend mens begrijpt dat het moet gaan om noodzakelijke (on)kosten en dat de kosten ook daadwerkelijk gemaakt moeten zijn. Is er wettelijk iets geregeld?
Boek 7 burgerlijk wetboek Afdeling 7 Opdrachten schrijft voor:
Artikel 406:
1. De opdrachtgever moet aan de opdrachtnemer de onkosten verbonden aan de uitvoering van de opdracht vergoeden, voor zover deze niet in het loon zijn begrepen.
2. De opdrachtgever moet de opdrachtnemer de schade vergoeden die deze lijdt ten gevolge van de hem niet toe te rekenen verwezenlijking van een aan de opdracht verbonden bijzonder gevaar. Heeft de opdrachtnemer in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf gehandeld, dan geldt de vorige zin slechts, indien dat gevaar de risico’s welke de uitoefening van dat beroep of bedrijf naar zijn aard meebrengt, te buiten gaat. Geschiedt de uitvoering van de opdracht anderszins tegen loon, dan is de eerste zin slechts van toepassing, indien bij de vaststelling van het loon met het gevaar geen rekening is gehouden.
In dat kader is het belangrijk te weten welke kosten nu vergoed moeten worden. Kernpunt is dat het hier moet gaan om noodzakelijke kosten. De wet omschrijft in dit geval niet welke kosten als noodzakelijk aangemerkt kunnen worden. Desondanks kan aan de aard van de kosten de noodzaak wel afgeleid worden.
Voorbeelden m.b.t. de Vereniging van Eigenaren
Gedacht kan worden aan de kosten voor postzegels, pennen en papier, vervoerkosten, et cetera, zolang de kosten maar gemaakt in verband met de uitoefening van de opdracht/functie. Etentjes met andere bestuursleden en dergelijke horen normaliter niet voor vergoeding in aanmerking te komen, aangezien dit geen noodzakelijk kosten zijn voor uitvoering van de bestuurstaak.
Wanneer is het vergoeden niet verplicht
Krijgt de opdrachtnemer een vergoeding voor zijn werkzaamheden (loon of vrijwilligersvergoeding) dan is bepalend wat in de opdracht is omschreven als te vergoeden kosten. Is er niets over opgenomen dan mag worden aangenomen dat de onkosten vergoed zijn in de hoogte van het loon / de vrijwilligersvergoeding.
Gerelateerde artikelen: |
Vrijwilligerswerk binnen een VvE
Download mogelijkheden: |