• VvE beheer
 • Over ons
 • Dienstverlening
 • VvE Beheer

  Sleutelwoorden voor een goed beheer zijn onafhankelijk, uitstekend georganiseerd, betrokkenheid, expertise en vertrouwenMeer weten ...
 • Over ons

  OnzeVvE | VvE Beheer is een dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren. Wij behartigen de belangen van bij ons aangesloten verenigingen van eigenarenMeer weten ...
 • Dienstverlening

  U kunt bij ons kiezen uit de volgende modules: Administratief beheer, technisch beheer, bestuurlijk beheer en overig beheerMeer weten ...
 • Vrijblijvende offerte
 • Prijsindicatie
 • Toegang klanten portal
 • Prijsindicatie
Afdrukken

Functioneren van VvE's: update 2012

In het kader van het in 2010 in werking gezette pakket van maatregelen heeft de Minister (BZK) de bevindingen  van het onderzoeksbureau Companen aan de 2e kamer gerapporteerd. Deze rapportage betreft het functioneren van Verenigingen van Eigenaren (VvE) en verbetervoorstellen.

Het geheel is bedoeld om slapende en slecht functionerende VvE-en enerzijds van binnen uit (eigenaren)  anderzijds van buitenaf (gemeente / overheid) te motiveren orde op zaken te stelen. In 2011 zij al een aantal maatregelen genomen om vanuit het standpunt van de overheid te activeren. Aanleiding voor het onderzoek is een motie van de CDA fractie waarin zij de kamer verzoeken te bekijken hoe een en ander in het functioneren van de VvE kan verbeteren.

 

Reeds genomen maatregelen

Al sinds 2008 zijn VvE-en wettelijk verplicht een onderhoudsfonds aan te houden. Dit fonds is bedoel om onderhoud te kunnen bekostigen. De hoogte van de bijdrage is niet nader omschreven.Tevens is er vanaf 2010 de verplichting om de VvE in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een andere reeds genomen maatregel, van kracht per 1 juli 2011, is om Gemeenten meer armslag te geven bij achterstallig onderhoud en het "activeren / ontwaken" van VvE-en.

 

Hoe functioneren VvE-en nu volgens bureau Companen

Het onderzoeksbureau heeft in haar rapport de volgende bevindingen verwoordt:

Sinds 1 januari 2010 is daar de verplichting bijgekomen om zich in de schrijven bij de Kamer van Koophandel. Begin 2010 waren circa 37.000 VvE’s ingeschreven bij de KvK en sindsdien is dat opgelopen tot 85.000. Afgezet tegen de geschatte 129.000 VvE’s in Nederland zijn, betekent dit een percentage van 66%. Het inschrijvingspercentage ligt hoger naarmate de VvE groter is. Naar verwachting zal het inschrijvingspercentage zonder extra maatregelen de komende jaren niet sterk toenemen. Handhaving is namelijk erg moeilijk, aangezien de inschrijvingsplicht in het handelsregister is gericht aan het VvE bestuur en niet alle VvE’s deze hebben.

In het rapport wordt de volgende scoren rondom van het functioneren van VvE’s geschetst:

 

 • Vergadering VvE:               84% van de VvE’s vergadert minimaal eenmaal per jaar en veelal worden hiervan ook notulen gemaakt.
 • Periodieke bijdragen:        bij 88% van de VvE’s wordt periodiek een bijdrage geïncasseerd
 • Reservefonds:                      81% van de VvE’s heeft een onderhoudsfonds
 • Onderhoudsplan:                35% van de VvE’s beschikt over een meerjaren onderhoudsplan
 • Opstalverzekering:             89% van de VvE’s heeft een collectieve opstalverzekering

De bevindingen omtrent het functioneren hebben alleen betrekking op VvE-en die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel

 

Certificering VvE Beheerder

Mede door het debacel met Redema te Nieuwegein begin 2012 waarbij 77 VvE-en betrokken waren, is in de motie ook verzocht om een uitspraak te doen over certificering van VvE-beheerders. Uit het onderzoek blijkt dat enerzijds de beheerders maar ook de markt niet zit te wachten op een algemene kwaliteitswaarborg. De beheerders zien wel het nut maar dat kan niet opwegen tegen de jaarlijkse extra kosten voor de VvE. Mede door de hiervoor genoemde ontwikkelingen ziet de branche van professionele beheerders meer in een aangescherpte branchecode die momenteel (2e helft 2012) in ontwikkeling is.

 

Banken, NHG, verzekeraars

Met betrekking tot appartementen vragen kredietverstrekkers meer en meer naar informatie over de VvE. Logisch, want een goed werkende VvE is een goede garantie voor het in standhouden van het onroerend goed. Ook verzekeraars zijn erg geïnteresserd in de kwaliteiten van de beheerder. Voor hun is dit in het kader van communicatie en schadeafhandeling een belangrijk gegeven. Bureau Companen geeft als verbetersuggestie aan dat het een extra motivatie kan zijn, als bij goed beheer, de banken en verzekeraars kortingen gaan verstrekken. Ook richting de nationale hypotheek garantie (waarborgfonds eigen woningen) loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van diverse mogelijkheden.

Net als een aantal andere beheerders ziet OnzeVvE | VvE Beheer grote voordelen in het verstrekken van kortingen en het koppelen van de  NHG aan het functioneren van de VvE. Een koppeling van de verzekerings- en bank producten aan het functioneren van de VvE zal grote gevolgen hebben voor de eigenaren en kopers van appartementen maar ook voor de kwaliteit van beheerders.

 

Gerelateerde artikelen:


Slapende VvE-en de gemeenten krijgen een rol in activeren

 

Download mogelijkheden:


Aanbiedingsbrief Minister inzake rapportage Companen 2012.pdf
Rapport Companen: Het functioneren van VvEs 2012.pdf 

Dienstverlening

Administratief beheer

Administratief beheerElke vereniging van eigenaren is van rechtswege verplicht een administratie bij te houden. De administratieve verplichting valt uiteen in een leden- en financiële administratie. Deze administraties dienen natuurlijk ook voor verantwoording aan haar leden, de appartementseigenaren.

Bekijk het volledig pakket administratieve dienstverlening

Technisch beheer

Technisch beheerHet technisch beheer betreft het in stand houden van uw appartementen complex. Een goed uitgevoerd technisch beheer is een goede garantie tegen waarde dalingen van appartementen.

Een goed beheer op dit gebied betaald zich terug.

Bekijk het volledig pakket technische dienstverlening

Bestuurlijk beheer

Bestuurlijk beheerHet uitschrijven van vergaderingen en het maken van de notulen over hetgeen in een vergadering is besproken is een tijdrovende en ook een complexe klus.

OnzeVvE | VvE beheer neemt u dit uit handen en zorgt er voor dat uw ledenvergadering op een adequate en correcte manier wordt uitgeschrevenen.

Bekijk het volledig pakket bestuurlijke dienstverlening

Overig beheer

Overig beheerHet overig beheer omvat diverse controles met betrekking tot uw vereniging. Tevens behelst dit het uitgebreider digitaliseren van uw Vereniging van Eigenaren. Welke samenstelling van beheersmodulen die u ook kiest, u kunt altijd gebruik maken van onze klanten portal.

Overig beheer geeft u echter meer mogelijkheden op het gebied van opslag en digitaal ter beschikking stellen van uw informatie.

Bekijk het volledig pakket overige dienstverlening

Contact gegevens

OnzeVvE | VvE beheer

Postadres

Postbus 50038
7550 LA Hengelo


Telefoon: 074-8513544

 

Bezoekadres

Demmersweg 122
7556 BN Hengelo


E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kamer van koophandel
Oost Nederland te Enschede
nummer 62577042

Belastingdienst
BTW nummer NL854873168B01

Bankrelatie
NL20ABNA0823349004
BIC: ABNANL2A

Indien u ons wilt bezoeken vragen wij u vooraf een afspraak te maken.
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 17:00u

      © OnzeVvE | VvE beheer 2010 - 2018.