
Energielabel 2010. Lees de aanpassingen
Het energielabel voor woningen, dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is voor woningen die verkocht of opnieuw verhuurd worden, is per 1 januari 2010 vernieuwd. Met name aanpassingen in de werkwijze van het opstellen en de waardering van energie besparende maatregelen zijn aangescherpt.
De vernieuwing van het energielabel voor woningen heeft vooral betrekking op de actualisatie van de software en de werkwijze van de adviseur. Daarnaast is ook de lay-out aangepast en worden er meer mogelijkheden gegeven bij energiebesparende maatregelen.
Volgens het ministerie van VROM zijn er nog geen harde sancties op het niet verstrekken van een energielabel bij verkoop of verhuur, maar de mogelijkheid van sanctionering komt wel dichterbij. De vernieuwing van het label betekent namelijk een belangrijke kwaliteitsverbetering. En daarmee wordt voldaan aan een belangrijke randvoorwaarde voor het opleggen van sancties. VROM gaat overleggen met gemeenten en notarissen over sanctie- en handhavingspilots op basis van de Woningwet. Deze pilots kunnen in 2010 uitgevoerd worden. Verder beraadt VROM zich op aanvullende juridische maatregelen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van verhuizen en woningoverdracht. In dat verband zou een bestuurlijke boete overwogen kunnen worden. Ook zoekt VROM uit of notarissen verplicht kunnen worden om te melden als bij verkoop van een huis geen energielabel aanwezig is. Dit systeem wordt in Vlaanderen en Frankrijk gebruikt. Het invoeren van sancties is juridisch gezien erg complex en vergt dus gedegen voorbereiding. Met de koepelorganisaties van notarissen, makelaars en gemeenten zal nauw worden overlegd.
Klachten over een verstrekt energielabel
Als u een klacht heeft, probeer er dan eerst samen met de betrokken adviseur uit te komen. Lukt dat niet, dan kunt u sinds 1 januari 2010 een beroep doen op de klachtenregeling via www.energielabelklachten.nl. Via dit loket komt de klacht terecht bij de certificerende instelling die de klacht inhoudelijk onderzoekt. Als u het niet eens bent met de uitkomst van het onderzoek kunt u de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Energielabel. Deze geschillencommissie is aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Gecertificeerde energielabelbedrijven zijn sinds 1 januari 2010 verplicht aangesloten bij de Geschillencommissie Energielabel.
Gerelateerde artikelen: |
Download mogelijkheden: |
Energielabel toelichting per 1 januari 2010.pdf